Böndör Pál Banja Lukában


A Szerb Köztársasági Magyarok Egyesülete, a Banja Luka-i Magyar Szó negyedik egymást követő évben rendezett Banja Lukán – vajdasági neves magyar írók és költők részvételével – irodalmi estet.

Múlt hétvégén a Szerb Köztársaság Oktatási és Művelődési Minisztérium, Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően felkérhettük Böndör Pál írót, hogy kétnyelvű irodalmi esttel látogasson el hozzánk. A szerb fordítások előadására az ismert, Đorđe Markovićot kértük fel.

Böndör Pál többszörösen díjazott újvidéki író (1973 Sinkó-díj, 1993, 1999: Híd Irodalmi Díj, 2004: Koncz István-díj, 2014 Szenteleky Kornél Irodalmi Díj) irodalmi estje az Egyetemi Könyvtár termében került megrendezésre.

Az író és felesége részt vett az előző este megtartott évzáró ünnepségen. Másnap a Vrbas folyó kanyonjába lettek elkalauzolva, majd Banja Luka látnivalóival ismerkedhettek meg.

Az irodalmi esten nagy számban vettek részt mind a magyarul beszélő tagok mind a csak szerbül beszélő érdekődők. A saját verseiből tartott felolvasóest nagy sikert aratott a hallgatóság körében. A versek befejeztével lehetőség nyílt az íróval való kötetlenebb beszélgetésre is.

Az ilyen rendezvények jelentősége a Banja Luka-i magyar közösség számára szinte fölmérhetetlen. Elsősorban a magyar nemzeti öntudat és a Vajdasággal való kapcsolatok erősítését szolgálja, de sokat jelent az is, hogy ezek az irodalmi estek hozzájárulnak az itteni magyar nemzeti kisebbség népszerűsítéséhez polgártársaink körében.