Egy napon újévi gyermekműhely, utánna karácsonyi és újévi ünnepély / U jednom danu dječja radionica

Különleges ünnepi estet szervezet a banyalúkai „Magyar Szó” egyesület. December 20-án a Kisebbségek Klubjában a banyalúkai magyarok apraja és nagyja együtt és egyszerre ünnepelte meg a Karácsonyt és az Újévet.

Az ünnepség első része teljes mértékben a gyerekeknek és a fiataloknak szólt. A legfiatalabbak karácsonyi díszeket készíthettek és mézeskalácsokat díszíthettek. A gyermekműhelyi kézműves foglalkozás nem jöhetett volna létre és nem lett volna ilyen sikeres, ha a vendégünk, Szabó Nóra, aki a gyerekekkel foglalkozott, nem fogadta volna el a meghívásunkat. Nórát az itteni ösztöndíjas, Bezzeg Gyula, hívta meg. Nóra, aki szintén a Petőfi Program ösztöndíjasa és jelenleg Vajdaságban tölti a szolgálatát, már éveken keresztül foglalkozik gyerekekkel és nem csak a kézműveskedés terén, hanem néptánc, ének és gyermekjátékok területén is nagyon jártas. Egy tele bőröndnyi kelléket hozott magával Vajdaságból és a gyerekek kedvükre kiválaszthatták, hogy mit szeretnének elkészíteni. Az est fénypontja a gyerekek számára a mézeskalács díszítése volt. Nagy izgalommal töltötte el őket annak a gondolata, hogy ők saját maguk készíthetik el a karácsonyi süteményüket. Persze a mézeskalácsok nem sokkal a díszítésük után titokzatos módon el is tűntek...Szabó Nóra szavai szerint rendkívüli élményben volt része Banyalúkán és páratlan vendégszeretetben. Hozzátette, hogy örömmel töltötte el az, hogy megismerkedhetett a banyalúkai magyarokkal.

A rövid idő, amit gyerekekkel töltött, tartalmas volt és hasznos.

A gyermekeket kísérő szülőkhöz 18 óra után csatlakozott a többi egyesületi tag is és elkezdődött a felnőttek karácsonyi és újévi ünnepsége. Az ünnepséget Milivojević Irén, az egyesület elnök asszonya nyitotta meg, boldog karácsonyi ünnepeket, valamint jó egészséget, sok szerencsét kívánva a tagságnak és azok családtagjainak az új évben. Az elnöknőnek, a 2016-ban végzett munkájáért az egyesület nevében Tóth Bojnik László, a Magyar Szó főtitkára mondott köszönetet.

Az ünnepségen nem hiányoztak az ételek és italok, a hideg felvágott, az otthon elkészített sütemények, de a jó borok sem. A jó hangulathoz nagyban hozzájárult az „élő” zene is, amit már hagyományosan Prstaljko Vladimir szolgáltatta. A ismert melódiák mellett csárdások és régi magyar slágerek is repertoárján vannak.

A karácsonyi és újévi ünnepség 22 óráig tartott, akkor váltak el egymástól -kitűnő hangulatban- az egyesület tagjai, még egyszer minden jót kívánva egymásnak az a új évben.Udruženje Mađara iz Banja Luke „Magyar Szó“, organizovalo je jedinstveno praznično veče. 20. decembra, u Klubu nacionalnih manjina. Svi članovi, od 7 do 77 godina, proslavili su i Božić i Novu godinu.

U fokusu prvog dijela proslave bili su mladi, odnosno najmlađi. Djeca su bila u prilici, da prave božićne ukrase i da ukrašavaju medenjake. Dječija radionica rukotvorina ne bi se ostvarila i bila tako uspješna, da naša gošća, Sabo Nora (Szabó Nóra), koja je na proslavi radila sa djecom, nije prihvatila naš poziv. Nora, koja je isto stipendista Programa Petefi (Petőfi) i pomaže u Vojvodini, godinama se bavi sa djecom, ne samo u okviru dječje radionice, nego i folklora, narodnih igara, pjevanja, itd. Ovaj put je ponijela sa sobom jedan puni kofer pribora i alata, a djeca su po svojoj želji izabrala šta će da prave. Najinteresantniji trenutak za djecu bio je ukrašavanje medenjaka. Mališani su bili veoma uzbuđeni zbog toga što su mogli da naprave sopstveni praznični kolač. Ovi medenjaci su brzo nakon ukrašavanja, na tajanstven način nestajali...Prema riječima Sabo Nore gostovanje u Banja Luci bilo je za nju jedinstven doživljaj i dočekana je sa nezaboravnim gostoprimstvom. Dodala je još, da se raduje što je imala prilike da se upozna i da se druži sa Mađarima iz Banja Luke.

I pored kratkog vremena , saradnja sa djecom je bila sadržajna i korisna.

Roditeljima, koji su pratili svoju djecu, pridružili su se u 18 sati ostali članovi udruženja, pa je počela božična i novogodišnja proslava „Magyar Szó“-a za odrasle. Svečanost je otvorila Milivojević Iren ( Irén), predsjednica udruženja, zaželivši sretan Božić, odnosno dobro zdravlje i sreću članstvu i njihovim porodicama u novoj godini. Predsjednici za uspješan rad u 2016. godini zahvalio se u ime udruženja Tot Bojnik Laslo (Tóth Bojnik László), generalni sekretar Magyar Szó-a.

Na svečanosti nije nedostajalo hrane i pića, meze, domaćih kolača, ali ni dobrih vina. Dobrom raspoloženju doprinijela je i "živa" muzika, tradicionalno u izvedbi Vladimira Pristaljka. Osim evergrin melodija njegov repertoar sadržava i čardaše i stare mađarske šlagere.

Božićna i novogodišnja proslava je trajala do 22 sata, kada su se u dobrom raspoloženju članovi udruženja rastali, ponovo zaželjevši jedni drugima sve najbolje u narednoj godini.